WOONHUIS WTW-SYSTEMEN
WTW is een afkorting voor ‘warmte terugwinnen’. Het principe achter WTW is simpel: de warmte van afgevoerde lucht wordt overgedragen aan verse, nog niet opgewarmde lucht. Bij balans ventilatiesystemen met warmteterugwinning (WTW) wordt verse lucht in de ruimte gebracht en gelijktijdig vervuilde binnenlucht gebruikt om de verse toevoerlucht op te warmen.
Balans ventilatiesystemen zijn te krijgen in diverse afmetingen en capaciteiten, voor opstelling binnen en buiten. Deze systemen waarborgen de verversing van lucht in bedrijfsruimtes, kantoren en scholen. Vanaf 1 januari 2016 moeten producenten van luchtbehandelingsunits (> 1.000 m3/h), bedoeld voor mechanisch gebalanceerde ventilatie, hun producten voorzien van regelbare warmteterugwinning met een minimaal rendement. Ventilatoren moeten ook regelbaar worden en mogen maar een specifieke hoeveelheid energie gebruiken in relatie tot de toegepaste warmteterugwinning. Vanaf 1 januari 2018 gelden nog scherpere wettelijk vastgestelde waarden. Met de nieuwe EU-richtlijn 1253/2014 zet de Europese Commissie concrete stappen om het maximale energiegebruik van ventilatiesystemen te gaan beperken. Samen met de EU-richtlijn 1254/2014 beoogt de Europese Commissie hiermee een extra energiebesparing te realiseren van ca. 360 miljard kWh per jaar.
WTW installatie: ventilatie
Doorgaans bestaat een WTW-ventilatiesysteem uit een unit, een ventilator, twee inblaasopeningen en drie afzuigpunten. Met behulp van een motor in de WTW intallatie wordt continu lucht van buiten naar binnen gezogen. De unit warmt deze lucht op en zorgt ervoor dat de verwarmde lucht via de inblaasopeningen in de woning terecht komt. Tegelijkertijd wordt er, via afzuigpunten, continu binnenlucht terug naar de WTW installatie geleid. In de unit wordt de resterende warmte uit de lucht getrokken en vervolgens via de afvoer naar buiten getransporteerd. Er is dus sprake van een constante aanvoer van frisse buitenlucht en constante afvoer van binnenlucht. Daardoor hoeft u minder energie te verbruiken om de koude buitenlucht te verwarmen, waarmee u dus fors op uw energierekening bespaart. Het rendement van een dergelijke WTW installatie bedraagt zo’n 95 procent.
Zeker goed geïsoleerde huizen hebben baat bij een WTW installatie. Hoe beter de isolatie, des te minder lucht er door het huis beweegt en des te minder frisse lucht binnenkomt. Door een WTW installatie te plaatsen, wordt een goed geïsoleerd huis niet alleen voorzien van frisse lucht, maar wordt ook het energieverbruik voor verwarming of koeling omlaag gebracht.
De kwaliteit van de binnenlucht in de woonomgeving van de mens is belangrijk voor het benodigde leefcomfort. Dit hoge comfort kan gerealiseerd worden door middel van decentrale of centrale ventilatie-units voorzien van warmteterugwinning. De warmteterugwinunits (WTW) zijn voorzien van uiterst stille en energiezuinige gelijkstroommotoren met een zeer laag elektraverbruik. Hierdoor kan een optimale luchtkwaliteit met lage energiekosten worden gerealiseerd.